Diş Çürümesinin Belirtileri ve Yaygın Nedenleri Nelerdir?
Diş çürümesi pek çok nedene bağlı olarak gelişebilen ve tedavi edilmediği taktirde diş kayıplarına yol açan önemli bir sağlık sorunudur. Adana’da modern donanımı ve bilimsel yaklaşımı ile ağız ve diş hastalıklarının tedavisini gerçekleştirilen Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, diş çürüklerinin belirtileri ve nedenleri hakkında bilgi verdi.
Diş Çürüklerinin Belirtileri
- Dişlerde soğuğa ve sıcağa karşı gelişen hassasiyet
- Diş ve diş çevresinde hissedilen sızı ve ağırılar
- Diş yüzeyinde oluşan kahverengi veya siyah renkli lekeler
- Diş etlerinde, diş çürüklerinden kaynaklanan iltihaplanmalar ve apseler
- Dişlerde oluşan kırıklar ve iç kısımlardaki çukurlar
- Apselere bağlı olarak yanaklarda gözlenen şişlik
Diş Çürüklerinin Yaygın Nedenleri
Ağız Hijyeninin Yetersizliği
İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş çürüklerine karşı alabileceğimiz en büyük önlemdir. Ancak sadece diş fırçalayarak ağız ve diş hijyenini sağlamak mümkün değildir. Günde iki defa diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmalı, dil temizliği yapılmalı ve ağız bakım suyu kullanılmalıdır.
Derin Diş Çatlakları ve Diş Minelerinde Yaşanan Sorunlar
Dişlerde oluşan derin çatlaklar ve diş minelerinde yaşanan sorunlar dişleri çürüme tehlikesi ile karşı karşıya bırakır. Bu derin diş çatlakları, bakteri ve plakların yerleşmesi ve büyümesi için ideal bir zemin yaratır. Dolayısıyla bakteri ve plaklar diş köklerine daha kolay şekilde erişebilir. Siz de derin çatlaklardan şikayetçiyseniz diş hekiminize başvurarak dolgu macunları ile çürüme tehlikesine karşı önlem alabilirsiniz.
Yanlış ve Kötü Beslenme Alışkanlıkları
Yanlış beslenme alışkanlıkları diş sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturur. Özellikle asit oranı yüksek, şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme rutini çürük tehlikesine yol açar. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini hem genel sağlığımız hem de ağız ve diş sağlığımız açından önem taşır.
Şekerli Yiyecekler
Şekerli gıdalar ağzımızda yerleşen bakteriler için eşsiz bir besin kaynağıdır. Çünkü bakteriler diş yüzeyine yapışan şekerli besin artıklarıyla beslenerek asit üretmeye başlarlar. Bu asitler zamanla dişlerin çürümesine yol açar. Bu nedenle şekerli yiyeceklerin tüketimini mümkün olduğunca azaltmamız gerekir.
Diş Sıkma / Diş Gıcırdatma (Burksizm)
Çoğu insan burksizm yani diş sıkma ve diş gıcırdatma rahatsızlığı yaşar. Ancak bu insanların önemli bir bölümü bu sorunun farkında değildir. Günlük yaşantımızda maruz kaldığımız stres faktörleri diş sıkma rahatsızlığına sebep olabilir. Bu durum küçümsenmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Dişlerimizi sıktığımız zaman diş tabakasının ve diş minesinin sıyrılmasına ve aşınmasına sebep oluruz. Bu aşınmalar zaman içerisinde diş çürüklerine sebep olur. Bu yüzden fark edildiği anda diş hekimine başvurulması gerekir. Günümüzde masseter kasına botoks enjeksiyonu yaparak diş sıkma sorununu gidermek mümkündür.
Siz de bu önlemleri alarak dişlerinizi çürük tehlikesine karşı koruyabilir, hali hazırda çürük sorunu yaşıyorsanız Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum’la iletişime geçerek diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz.