Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği

Geleneksel diş hekimliğinde mekanik veya elektriksel bazı prosedürler kullanılır. Ancak dijital diş hekimliğinde bilgisayar tabanlı diş teknolojileri ve dijital bileşenlerle çalışan cihazlardan faydalanılır. Dijital diş hekimliğinde manuel prosedürlere gerek kalmaz. Bu sayede diş hekimlerinin daha verimli çalışması, hastanın memnuniyetinin maksimum düzeye ulaşması mümkündür. Dijital diş hekimliği uygulamaları diş hekimi randevularının çok daha hızlı, güvenli ve konforlu hale gelmesini sağlıyor. Dijital teknolojiler doğru teşhis ve doğru tedaviyi çok daha kolay hale getiriyor.

Klasik yöntemlere kıyasla çok daha hızlı şekilde ilerleyen dijital diş hekimliği uygulamaları hem hasta hem de diş hekimleri için büyük avantajlar sağlar. Hasta çok daha kısa sürede, çok daha konforlu biçimde tedavi görür. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum, Dijital Diş Hekimliği uygulamalarının Adana’daki öncü isimlerinden biri olarak konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.

Dijital Diş Hekimliği Nedir?

Dijital diş hekimliği alanında yaşanan teknolojik ve metodolojik gelişmeler, diş hekimlerinin çok daha kısa süreler içerisinde optimal bakım yapmalarına imkan sağlıyor. Hastalarla konsültasyonlar ve farklı diş hekimleriyle iş birliği içerisinde çalışmayı eski yıllara göre çok daha kolay hale getirmiştir. Öte taraftan dijital diş hekimliği bakım kalitesini iyileştiren, hassas restorasyonlara olanak sağlayan ve doğru tanı konulmasını kolaylaştıran bir sistemdir. En basit tanımıyla dijital diş hekimliği; diş hekimlerinin tanı ve tedavi süreçlerinde bilgisayar tabanlı dijital teknolojileri verimli bir şekilde kullanılmasıdır.

Dijital Diş Hekimliğinde Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?

Dijital diş hekimliğinde klasik diş hekimliğinden farklı olarak elektrikli ve mekanik cizahların haricinde bilgisayar tabanlı dijital teknolojilerden (CAD-CAM) faydalanılır.

CAD-CAM Teknolojileri Nelerdir?

CAD-CAM teknolojileri bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim anlamına gelir. Bu teknolojiler birçok karmaşık prosedürün başarı ile gerçekleştirilmesine olanak sağlayan bir çeşit yazılım programlarıdır. CAD-CAM teknolojisi 1980’li yıllardan itibaren kullanılmaya başlamıştır. Fakat günümüzde bu teknoloji çok daha hızlı, çok daha doğru sonuçlar veren bir noktaya gelmiştir. CAD-CAM teknolojisi özellikle inleyler, kaplamalar, diş kronları, onleyler ve köprüler gibi restorasyon uygulamalarında büyük fayda sağlarlar.

CAD-CAM Teknolojisinin Geleneksel Yöntemlerden Farkları Nelerdir?

Günümüzde hizmet veren laboratuarların önemli bir bölümü klasik yöntemlerdense CAD ve CAM teknolojilerini kullanmaktadır. Aynı zamanda klasik yöntemlerde kullanılan materyallerin bir kısmı yeni teknolojilerle de uyumlu şekilde kullanılabilmektedir.

CAD-CAM teknolojisinde hazırlanan diş tasarımlarının ölçüsü, yüksek çözünürlüklü kameralar kullanılarak alınmaktadır. Hastadan alınan ölçüler 10 mikron hassasiyetine sahiptir. CAD ve CAM teknolojisi dijital yöntemlerle alınan ölçülerin ardından bilgisayar ortamında diş tasarımının yapılmasına olanak sağlar.

Dijital tasarımların kazıma ünitesine iletilmesi ile birlikte zirkonyum ve porselen materyal üzerinde estetik düzenlemelerin yapılması çok daha kolaydır. Hastanın ağzının üç boyutlu görüntülenebilmesi restorasyonların kusursuz şekilde hayata geçirilmesine imkan tanır.

CAD – CAM Teknolojileri Hangi Tedavilerde Kullanılır?

CAD ve CAM teknolojileri ortodontik tedavilerden köprülere, dijital gülüş tasarımı uygulamalarından protez kaplamalara, sabit protezlerden implantlara kadar pek çok tedavide başarı ile kullanılmaktadır. Bu teknolojilerin kullanıldığı tedavi uygulamalarını sıralamamız gerekirse:

İmplant Tedavisi

3D görüntülemelerin ardından cerrahi rehber olarak kullanılmak üzere plaklar üretilir. Bu durum implantların nasıl ve hangi konuma yerleştirileceği konusunda planlama yapmamızı sağlar. Ardından hata riskini minimuma indirilmiş olur. Cerrahi operasyonlarda başarı yüzdesi büyük oranda yükselir.

Dijital Gülüş Tasarımı

Dijital Gülüş Tasarımı CAD ve CAM teknolojilerinin büyük katkı sağladığı alanların başında gelir. Mikro kamera ile elde edilen üç boyutlu görüntüler ile diş üzerinde kişinin yüz estetiği ve ağız yapısı ile kusursuz uyuma sahip düzenlemeler yapılabilmektedir.

Bununla birlikte karşıt dişle temas noktalarına dair de analizler gerçekleştirilir. Gülüş tasarımı tamamlandığında dişlerinin nasıl görüneceğini, hasta öncesinde görüp tedavi planlamasına onay verebilmektedir.

Ortodontik Tedaviler

Dijital Diş Hekimliği uygulamalarında diş çapraşıklığı sorunu tel veya brakete ihtiyaç duyulmadan tedavi edilebilmektedir. Dijital diş hekimliğinde kameralarla gerçekleştirilen ağız içi taramalar kişiye özgü şeffaf plakların üretimini kolaylaştırır. Bu da hastaya estetik açıdan sorun yaşamadan konforlu bir ortodontik tedavi deneyimi sunar.

Köprü Yapımı

CAD ve CAM teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen görüntülemeler anlık olarak laboratuara gönderilir ve tasarım kısa bir zaman içerisinde hazırlanır. Bu uygulama ile 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde köprü yapımını tamamlamak mümkündür.

Inley – Onley

Inley ve Onleyler dijital diş hekimliği uygulamaları ile çok daha hızlı biçimde üretilebilmektedir. Tedavilerin aynı gün içerisinde tamamlanmasını bile mümkün kılan bu prosedürler ile dolguların kullanım ömrü de bir hayli uzun olmaktadır. Klasik yöntemlerle kıyaslandığında hızlı olması, yeniden ölçü alınmasına gerek kalmadan üretimin gerçekleştirilmesi gibi avantajlar söz konusudur.

Protez Kaplamalar

Dijital Diş Hekimliğinde kullandığımız üç boyutlu ağız içi tarayıcılar, protez kaplamanın en kritik noktası olan ölçü alma işlemi klasik yöntemlere kıyasla çok daha hızlı ve konforlu biçimde tamamlanır.

Sabit Protezler

Klasik yöntemler kullanıldığında bir haftada tamamlanabilen sabit protezler dijital diş hekimliği ile çok daha hızlı tamamlanabilmektedir. Kompleks protezler gerektiğinde dijital ölçü alınması ve üretimin gerçekleştirilmesi de CAD ve CAM teknolojisi ile gerçekleştirilebilmektedir.

Dijital Diş Hekimliği Tedavilerinden Kimler Faydalanabilir?

Dijital diş hekimliği uygulamalarına ortodontik tedaviye, köprüye, dolguya, protez kaplamaya, implanta ve sabit proteze ihtiyacı olan herkes başvurabilmektedir.

Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları Nelerdir?

Dijital Diş Hekimliğinin en önemli avantajlarının başında hastalara en yüksek kalitede diş bakımı alma imkanı sağlamasıdır. Bu nedenle çağdaş diş teknolojileri ve araçları kullanılmaktadır. Üç boyutlu tarama teknolojisi çok daha geniş ve ayrıntılı bir görüntüleme sağlar. Hastanın ağız içi çok daha hassas şekilde taranır.

Bu sayede hastalar ve diş doktorları için çok daha konforlu bir tedavi süreci yaşanır. Dijital diş hekimliği, dişlerin arasındaki yüzey boşluklarının ve çürüklerin tespit edilme oranını yükseltmektedir. Dijital diş hekimliği pek çok sorunun henüz meydana gelmeden tespit ve tedavi edilmesini sağlar.

Dijital diş hekimliği, klasik yöntemlere kıyasla yüzde 20 oranında hızlı tarama olanağı sağlar. Bu sayede hastaların diş hekimi koltuğunda geçireceği süre de büyük oranda azalır.

Dijital Diş Ölçüsü Nasıl Alınır?

Dijital ölçü hastanın ağzına yerleştirilen yüksek çözünürlüklü kamera ile alınır. Birçok dijital ölçü alma sisteminde hasta başı monitöründen faydalanılır. Son dijital izlenimi oluşturmak için canlı görüntüleri, dokunmatik ekranlı bir monitörde video yakalama teknolojisi kullanılır.

Bu canlı video yakalama tekniği, elde edilen verileri bir araya getirmeye gerek kalmaksızın nihai dijital izlenimlerin oluşmasını sağlanır. Üretilecek dişlerin dijital görüntüsünü yakalamak bir buçuk dakika süren bir işlemdir. Karşı kemerde yer alan dişlerin izlenimi ise yalnızca 45 saniye sürer.

Diş hekimi, elektronik gerçek zamanlı elde edilen görüntüleri analiz ederken dijital ölçüyü elektronik olarak göndermeden evvel olası yanlışlıklara müdahale etme şansına sahiptir.

Dijital Ölçü Tarayıcıları Nasıl Çalışır?

Dijital ölçüler günümüzde diş hekimlerinin restorasyonları hazırlamasında devrim niteliğinde yenilikler getirmiştir. Dijital ölçü dişlerin bir haritasını meydana getirir. Diş hekimleri lazerleri ve farklı optik tarama cihazlarını kullanarak bir modelleme elde eder. Hazırlanan dijital model bilgisayar ekranında görüntülenir, gerekli ölçüler alınır ve ardından restorasyon modellerinin doğru ve hızlı şekilde üretilmesini sağlar.

Dijital Diş Ölçüsü Almak Ne Kadar Sürer?

Dijital diş ölçüsü günümüzde kullanılan ağız içi tarama teknolojileri ile üç – beş dakika içerisinde tamamlanabilmektedir.

Diş Hekimliğinde CAD-CAM Teknolojisi Nedir?

CAD ve CAM sistemleri sabit diş protezlerinin ve diğer dolaylı diş restorasyonlarının hazırlanması için verimli bir alternatiftir. Dijital ölçülerin kullanılması bazı laboratuar adımlarını ortadan kaldırır. Restorasyonların hasta ile uyumlu halde ve hızlı şekilde teslim edilmesine imkan tanır.

Dijital Diş Tarama Nedir?

Optik kamera kullanarak dişlerin taranmasına ve ardından üç boyutlu bir halde bilgisayar ortamına aktarılmasına dijital diş taraması adı verilir.

Dijital Diş Taramanın Faydaları Nelerdir?

Dijital diş tarama diş hekimlerinin ağız içerisinden ayrıntılı görüntüler elde etmesini sağlar. Elde edilen görüntüler diş taramasının nihai sonucunu veren tarayıcı yazılımına sahip bir bilgisayara aktarır. En kısa süre içerisinde en doğru sonuçları elde etmemizi sağlar. Dijital diş tarama sayesinde hastanın ağzına en iyi oturan restorasyonlar üretilir. Hastayı rahatsız eden restorasyon malzemelerine gereksinimi ortadan kaldırır.

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü