Çürük Diş İçin Ne Yapılır? Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?

Çürük Diş İçin Ne Yapılır? Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?

Diş çürüğü ağızda biriken bakterilerin yol açtığı asitlerden dolayı oluşur. Bu bakteriler, tükettiğimiz yiyecekleri özellikle de şeker ve nişasta benzeri gıdaları asitlere dönüştürürler. Yiyecek artıkları ile beslenen bakteriler plak oluşumuna yol açar. Dişlere yapışık halde bulunan plaklar genellikle azı dişlerin ve alt ön keser dişlerin yüzeyine yerleşirler yüzeyine yerleşirler. Tüm dişlerde ve diş eti çizgilerinde oluşabilen plaklar dişlerden temizlenmediği taktirde tartar ve diş taşına dönüşürler. Plaklar ve tartarlar diş etlerinin tahriş olmasına yol açarlar. Bunun sonucunda da diş eti iltihabı meydana gelir.

Yemek yedikten yaklaşık yirmi dakika sonra diş yüzeyinde plak oluşumu başlar. Temizlenmeyen plaklar zamanla sertleşerek diş taşına dönüşürler. Plaklardaki asitler diş minesine zarar verir ve diş çürüklerini meydana getirir. Diş çürükleri çoğu zaman büyüyüp sinirleri etkileyene kadar herhangi bir acıya yol açmaz. Bu da çoğu zaman ihmal edilmesine neden olur. Tedavi edilmeyen diş çürükleri enfeksiyonlara yol açar. Dişin içerisinde bulunan pulpa dokusuna zarar verir. Bunun sonucunda enfeksiyonun durumuna göre kanal tedavisi yapılması ya da ileri durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Karbonhidrat tüketimi diş çürümesine dair riski arttıran önemli bir faktördür. Yapışkan besinler diş yüzeylerine tutunabildikleri için daha zararlıdır. Çürüyen dişler vücudun farklı bölgelerine kadar uzanan şiddetli enfeksiyonlara neden olur. Kalp hastalığı riskini arttırır. Bağışıklık sistemine zarar verir. Yani çürük dişler sadece ağız ve diş sağlığı açısından değil genel sağlık durumu açısından da büyük bir risk oluşturur. Sık sık diş taşı temizliği yaptırarak çürüklere karşı önlem alabilirsiniz. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum çürük dişlere karşı neler yapılmalı, sizler için anlattı.

Çürük Dişlere Karşı Neler Yapılmalı?

Diş çürüğü bir bakıma dişlerde meydana gelen delikler ve yapısal hasarlardır. Diş çürüğü toplum genelinde son derece yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda ve genç yetişkinlerde sıkça görülen diş çürüğü, her yaştan insanda karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle genç bireylerdeki diş kayıplarının en yaygın nedeni diş çürükleridir. Çürük bir diş ne kadar uzun süre tedavi edilmezse söz konusu çürük dişin o kadar derinine etki eder. Bunun sonucunda daha kapsamlı bir hasar yaşanır. Tedavi edilmeyen bir diş çürüğü, büyümeyi ve derinlere nüfuz etmeyi sürdürür. Pulpaya, sinir ve kan damarlarına ulaşan çürükler şiddetli enfeksiyonlar yaratırlar. Pulpada meydana gelen bir enfeksiyon vücudun farklı bölgelerine yayılabilme tehlikesi barındırır. Çürüğün yarattığı hasar diş kökünü etkilerse dişi kurtarmak mümkün olmaz ve dişin çekilmesi gerekir.

Çürükleri tedavi etmek için olabilecek en hızlı şekilde diş hekimine başvurmak gerekir.

Diş Çürüğü Evde Temizlenebilir Mi?

Bir diş çürüğü ancak bir diş hekimi tarafından onarılabilir. Bu nedenle başka bir çözüm aramadan derhal diş hekiminize başvurmanız gerekir. Fakat çürük oluşumunu önlemek için bazı tedbirler alabilirsiniz.

İyi Bir Ağız Hijyeni

Dişlerinizi günde iki defa fırçalamak ve diş ipi kullanmak dişlerinizden diş etlerinizden plakların temizlenmesini sağlayabilir.

Ağız Gargarası Kullanmak

Dişlerinizin güçlenmesi ve plak birikiminin önlenmesi için ağız gargarası kullanmaya özen gösterin.

Şekerli, Asitli Yiyecek ve İçeceklerin Tüketimini Sınırlandırın

Şekerli ve asitli gıdaların çokça tüketilmesi diş çürüklerinin en önemli nedenidir. Bunlar bakterilerin büyümesini kolaylaştırır.

Bolca Su Tüketin

Su içmek besin artıklarının ve bakterilerin diş yüzeyinden temizlenmesine yardımcı olarak diş çürüğü riskini önemli ölçüde azaltır.

Rutin Diş Hekimi Kontrollerinizi İhmal Etmeyin ve Sık Sık Diş Temizliği Yaptırın

Çürüklerin önemli sağlık sorunlarına yol açmadan önce tespit edilebilmesi ve derhal tedavi altına alınabilmesi için düzenli olarak diş hekimi randevularına gitmek gerekir. Diş taşı temizliği yaptırmak da olası çürükleri önlemenin en etkili yoludur.

Çürük Bir Diş Çekilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen çürük dişler enfeksiyona neden olur. Dişin iç kısmında yer alan pulpa dokusunun hasar görmesine yol açar. Bu durum daha kapsamlı tedavileri gerektirir. Hatta diş kaybına yol açabilir. Diş çürüğü tedavi edilmediği taktirde olası sonuçları tek tek incelememiz gerekirse:

Bağışıklık Sistemine Zarar Verir

Ağız hijyeninin eksik ve yetersiz olması ağızda bakterilerin birikmesine neden olur. Bu bakteriler zamanla kan dolaşımına karışır ve vücudun farklı bölgelerine yayılarak bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olur. Bu durum vücudu olası hastalıklara karşı savunmasız hale getirebilir.

Kalp Hastalıklarına Karşı Riski Arttırır

Bilimsel çalışmalar periodontal hastalıklara ve diş çürüğüne neden olan bakterilerin kalp hastalıkları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Plak birikimi diş eti hastalıklarına neden olduğu gibi kalp hastalıklarına da neden olabilmektedir. Atar damarların içine kadar ulaşan plaklar kan akışını bozabilir ve kalp hastalığı riskini meydana getirebilir.

Mevcut Sağlık Sorunlarını Kötüleştirir

Eğer halihazırda HIV, Osteoporoz ve Diyabet gibi sağlık sorunlarınız varsa sağlıksız bakteriler bu hastalıkların daha kötüye gitmesine neden olabilir. Bakteriler tarafından zayıflatılmış bir bağışıklık sistemi çok sayıda kronik rahatsızlığı daha kötü hale getirebilir.

Enfeksiyonları Beraberinde Getirir

Diş çürüğü çoğunlukla dişte meydana gelen küçük bir boşluk olarak ortaya çıkar. Bu boşluk tedavi edilmezse pulpa dokusuna etki eder. Pulpa içerisinde kan damarları, bağ dokuları ve sinirler bulunur. Çürüme tedavi edilmezse bakteriler yumuşak dokulara ulaşır ve şiddetli diş ağrılarını beraberinde getirir. Bu durumun yol açtığı diş enfeksiyonu yaşamsal tehdit yaratabilecek bölgelere ilerleyebilir.

Diş Çürüğünün İlerlediği Nasıl Anlaşılır?

Diş çürüğünde herhangi bir belirtiye rastlanmayabilir. Ancak çürüğün ilerlemesi halinde bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler şu şekildedir:

Diş Hassasiyeti

Çürüğün ilerlemesi halinde sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet başlar.

Delikler ve Çukurlar

Dişlerinizde çukurların ve deliklerin oluşması da ilerleyen bir çürük belirtisidir.

Diş Renklenmesi

Dişlerinizde kahverengi, siyah veya beyaz renkte lekeler ve noktalar oluşması da ilerleyen bir çürük belirtisidir.

Ağız Kokusu ve Ağızda Kötü Tat

Çürüğe yol açan ve ağız içerisinde yerleşen bakteriler ağızda kötü kokuya ve hoş olmayan bir tat hissedilmesine neden olur.

Diş Etlerinde Kızarıklık ve Şişlik

İlerleyen çürükler, çevresindeki diş eti dokusunda enfeksiyon ve iltihaplanmaya yol açar. Bu da diş etlerinin şiş ve kızarık bir hale gelmesine neden olur.

Çürük Dişler Tehlikeli Midir?

İlerleyen seviyelerdeki diş çürükleri dişlerin kırılması ve daha şiddetli hasar oluşmasına sebebiyet verir. Çürük dişlerin neden olduğu enfeksiyonlar vücudun farklı noktalarına yayılarak bağışıklık sistemine zarar verir, kalp krizi riskini arttırır.

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü