Çocuklarda Süt Dişi Çürükleri Nasıl Önlenir?

Diş çürükleri henüz küçük yaştaki çocuklarda bile sıkça görülmektedir. Bu çürükler erkenden diş kayıplarının yaşanmasına yol açar. Süt dişlerinin çürük dolayısıyla kaybedilmesi beslenme, çene gelişimi, konuşma becerisi gibi durumları olumsuz etkilemekle kalmaz aynı zamanda sosyal yaşantısında çocuğun özgüven kaybı yaşamasına yol açar. Gece beslenmesi, dişlerin doğru fırçalanmaması, hazır ve paketli gıdaların çokça tüketilmesi gibi etkenlerden kaynaklanabilen diş çürükleri muhakkak tedavi edilmelidir. Adana Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum çocuklarda diş çürüklerini önlemek için ailelerin yapması gerekenleri anlattı.
Süt dişlerinin Tamamlanması 3 Yaşına Kadar Devam Eder
Süt dişlerinin çıkmaya başlaması bebeklerin yaşamının altıncı ayında gerçekleşir. İlk çıkan süt dişleri genellikle alt ön dişlerdir. Süt dişlerinin tümüyle çıkması ise 33. aya kadar sürebilir. Süt dişleri çocuk altı yaşına geldikten sonra yavaş yavaş yerini daimi dişlere bırakmaya başlar. Ağızda süt dişlerinin ve daimi dişlerin birlikte yer aldığı bu karışık dişlenme dönemi çocuğun 12 yaşına kadar devam eder. Bu süreler artı, eksi altı ay kadar farklılık gösterebilir.
Süt Dişleri Çocukların Beslenmesini, Konuşma Fonksiyonunu ve Çene Gelişimini Etkiler
Süt dişlerinin temel fonksiyonu, çocuğun doğru bir şekilde beslenmesini sağlamaktır. Eğer süt dişlerinin sağlığına özen gösterilmezse çocukların beslenmesinde bazı sorunlar yaşanabilir. Süt dişlerinin çürümesi sadece beslenmeye zarar vermekle kalmaz. Aynı zamanda çene gelişimini ve konuşma becerisini de olumsuz etkiler. Süt dişlerinin bir diğer önemli fonksiyonu da yerlerine gelecek olan daimi dişlerin yerlerini korumak ve onlara rehberlik etmektir. Yani süt dişlerinin sağlığına önem verilmezse daimi dişlerde de yerleşim problemleri ve ortodontik sorunlar meydana gelebilmektedir.
Bebeklerde Gece Beslenmesi Diş Çürüklerini Arttırabilir
Dişlerin doğru, düzenli ve etkili şekilde fırçalanmaması, şeker ve çikolata gibi yiyeceklerin çokça tüketilmesi dişlerin çürümesine neden olan en önemli etkenler arasındadır. Gece beslenmesi yani bebeğin biberonla veya memede uyumasının ardından dişlerin temizlenmemesi de erken yaşta süt dişi çürüklerinin yaşanmasına yol açar. Diş temizliğinin ihmal edilmesi de önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Yani bebeklerin süt dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren ağız ve diş sağlığına özen gösterilmelidir. İlk aşamada tülbentle ve ardından parmak fırçasıyla bebeklere diş temizliği yapılabilir. Bebeğin büyümesiyle birlikte yaşına uygun floridli diş macunları ile günde iki kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Diş Çürükleri Çocuklarda Özgüven Kaybına Yol Açıyor
Ön dişlerde meydana gelen çürükler ve kayıplar estetik açıdan kötü görünür. Bu da çocukların sosyal yaşamında özgüven kaybı yaşamasına, öz değersizlik hissi geliştirmesine ve psikolojik olarak kendilerini kötü hissetmelerine yol açar. Arka dişlerde meydana gelen çürükler ise çocuğun beslenmesini zorlaştırır. Yaşadığı diş ağrılarından dolayı geceleri uyku bozukluğu yaşamaya başlarlar. Tedavisi aksatılan çürükler ilerleyerek dental enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu da süt dişlerinin olması gerekenden erken kaybedilmesine neden olur. Süt dişlerindeki kayıplar yer tutucu fonksiyonlarını yerine getiremezler. Bu da daimi dişlerin yerinin daralması veya çapraşıklık gibi ortodontik sorunlar meydana getirebilir.
Diş Tedavisi Çürüğün Seviyesine Göre Yapılır
Çocuklardaki diş çürükleri, çürüğün ne düzeyde olduğuna göre şekillenir. Muayene ve röntgen ile çürüğün seviyesi tespit edilir. Sonrasında kompozit dolgu, amputasyon, kanal tedavisi veya prefabrike kronlar benzeri metotlarla tedavi gerçekleştirilebilir.
Florid İçeren Diş Macunu Kullanılmalı
Çocukların kullandığı diş macunu türüne özen gösterilmelidir. Kullanılan diş macununun florid içermesi çocukların süt dişlerini çürüğe karşı en etkili koruyan faktörlerden biridir. Florid içeriği ile birlikte diş macununun çocuğun yaşına uygun olmasına da özen göstermeniz gerekir.
Emzik ve Biberonlara Bal ve Reçel Sürmek Çürük Riskini Arttırır
Diş sıkma, emzik kullanma, ağızdan nefes alma ve parmak emme gibi davranışlar kötü ağız alışkanlıklarıdır. Çocuklarda iskeletsel çene bozuklukları ve oklüzyon gibi sağlık sorunlarına neden olur. Bunun yanı sıra ağızdan nefes alan, bal veya reçele batırılmış emzikler kullanılan çocuklarda çürük riski artış gösterir.
Çocuğunuzu Diş Çürüklerinden Korumak İçin Alabileceğiniz Tedbirler
- Süt dişlerini korumak için sabah kahvaltısından sonra ve gece uyumadan önce günde en az iki kez dişlerinin floridli diş macunu ile fırçalanması gerekir. Çocuğun el yeteneği henüz gelişmemişse çocuğun dişleri aileler tarafından fırçalamalıdır.
- Şekerli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı, şekerli bir yiyecek tüketildikten en geç 20 dakika sonra dişler fırçalanmalıdır.
- Badem, süt, peynir, ceviz, çiğ fındık ve badem gibi yiyecekler daha çok tüketilmeli, asitli içeceklerden ve meyve suyundan uzak durulmalı.
- Çocuk bir yaşına geldikten sonra altı ayda bir rutin olarak diş hekimi kontrolüne götürülmelidir.
- Gerekli hallerde topikal olarak flor vernik jeller ile diş hekimi kontrolünde diş yapısı güçlendirilmelidir.