Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde diş çıkarma süreci son derece karmaşık ve çok aşamalı bir dönemdir. Aileler için en büyük merak konularından biridir. Diş çıkarma süreci bebeğin beslenmesi ve gelişimi için büyük değişiklikleri beraberinde getirir. Biyolojik olgunlaşma sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Adana Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dentrum bebeklerde diş çıkma sürelerini ve aşamalarını sizler için anlattı.

Bebeklerde Diş Çıkarma Nedir?

Diş çıkarma, diş etlerinin içerisinde gelişimini tamamlayan ve ağız boşluğundaki yerini almaya hazır hale gelen dişlerini diş etinden kurtularak ağızda belirmesindir. Dişin çene kemiği içerisindeki yerinden ağız boşluğuna ulaşmasını kapsayan fizyolojik sürece diş çıkarma denir.

Diş çıkarma sürecinde ağız içerisinde meydana gelen bazı değişimler bazı olumsuz semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar bebeğin olduğu kadar ailesinin de yaşam kalitesine zarar verir. Bu yüzden ailelerin diş çıkarma dönemine dair diş hekimiyle iletişim halinde olmaları gerekir. Gereken önlemlerin alınması ve gerekli olduğu taktirde müdahale edilmesi bebeğin genel sağlığı açısından önemlidir. Diş çıkarma dönemi bazı çevresel ve genetik faktörlerden etkilenebilir.

Bazı bebeklerin nadiren ağız boşluğunda bir veya birkaç dişle doğduğu görülebilmektedir. Buna karşın bir yaşını doldurmuş bazı bebekler halen daha diş çıkarmamış olabilir. Bu durumların aile için endişe yaratmaması gerekir. Dişli doğan bebeklerin dişleri henüz yeterince sağlam olmadığı ve ileride bazı sorunlara neden olabileceği için çıkarılmalıdır. Aileler her bebeğin gelişim sürecinin kendine özgü olduğunu unutmamalıdır. Bu yüzden bebeğinizi, başka bebeklerle kıyaslamaktan kaçınmanız ve sorularınızı diş hekiminize yöneltmeniz gerekir.

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkartır?

Bebeklerde diş çıkarma zamanlaması her bebek için farklılık gösterir. Çoğu zaman genetik etkenler diş çıkarma zamanı üzerinde belirleyicidir. Ailelerin unutmaması gereken konulardan biri; bebeğin erken veya geç diş çıkarmasının bir çeşit gelişim bozukluğu olmadığıdır.

Bebeklerin gelişme aşamalarından biri de ağızla keşfetme evresidir. Üçüncü ay itibariyle başlayan bu evrede bebekler etrafında yer alan cisimleri ağızlarına götürmeye çalışır. Bu davranışlar aileler tarafından erken diş çıkarma göstergesi olarak algılanabilir. Ancak bu gelişim sürecinin bir parçasıdır. Diş çıkarma ile doğrudan bir ilişkisi yoktur.

3-12’nci aylar arasında başlar. Çoğunlukla yedinci ayın ortalarında ilk dişler ağız boşluğundaki yerini almaya başlar. Süt dişi olarak da adlandırılan bu dişler, 6-12 yaş döneminde yerlerini kalıcı (Daimi) dişlere bırakırlar.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır? 

Bu dişlerin çıkmasından sonra süt dişleri olarak tanımlanan 20 adet diş grubu tamamlanmış olur. 6 ve 12 yaş aralığında süt dişlerinin kökleri aşamalı olarak dejenere olur. Yerlerini 32 adet daimi dişe bırakırlar. Ergenlik çağına girdikten sonra yirmilik dişler meydana gelmeye başlar. Bu da ağız içerisindeki diş gelişiminin tamamlanması anlamına gelir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gözlenen diş çıkarma belirtilerinin aile tarafından tanınması büyük önem taşır. Öncesinde alınacak önlemler ile olası pek çok sorun ve semptom önlenebilir. Diş hekimi ile iletişimde kalmak ve bilgilendirilmek ailelere büyük avantajlar sağlar. Diş etlerine gömülü halde bulunan ve gelişimini tamamlayan dişler diş etlerinin içinde hareket etmeye başlar. Kademeli olarak ağız boşluğuna doğru ilerler. Bu ilerlemenin neticesinde olumsuz semptomlar meydana gelebilir. Azı dişlerin ağız boşluğundaki yerini alması zorlu bir süreçtir. Çünkü bu dişlerin yüzey alanları bir hayli mümkündür. Meydana gelebilecek olası belirtiler şu şekildedir:

Bunun yanı sıra diş etlerinde yaşanan şişmeden dolayı çocuklarda yüksek ateş şikayeti de görülebilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi Kaç Gün Sürer?

Diş çıkarma döneminde bebeklerde yüksek ateş şikayetinin yaşanması olasıdır. Ancak ateş şikayetinin iki, üç günden daha fazla sürmemesi gerekir. Koltuk altından yapılan ölçümlerde 38,5 derece ve üzeri değerler çıkarsa dikkatli olmak gerekir. Üç günü aşan ateş durumlarında ve buna ek olarak döküntü, kusma ve ishal gibi belirtilerin yaşandığı vakalarda enfeksiyon söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda geç kalmadan sağlık profesyonellerine başvurmak gerekir.

Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Bebeklikte diş çıkarma süreleri her bebek için farklılık gösterebilir. Diş çıkarma süreci öncesinde 4 ila 8 gün süresince belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Diş çıkarma sürecinin başlamasının ardından sekiz gün içerisinde diş, ağız boşluğundaki yerini almış olur.

Bebeklere Diş Çıkarma Sürecine Ne İyi Gelir?

Diş çıkarma sürecinde meydana gelen olumsuz belirtilerin yarattığı şikayetleri hafifletmek için sağlık profesyonelleri bazı önlemler alır. Fakat her tedavi her bebek için fayda sağlamaz. Bebeğe ve ihtiyaçlarına en uygun yönteme doktorunuz karar verir. Ancak semptomların hafifletilmesi için uygulanabilecek tedbirler şu şekildedir:

Bebeklerde Geç Diş Çıkarmanın Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin diş çıkarmasının gecikmesi bebeğin gelişiminde bir bozukluk yaşandığı veya dişlerin çürüğe yatkın olacağı anlamına gelmez. Bu gecikmeler son derece normaldir. Genetik ve çevresel etkenler diş çıkarma sürelerini farklılaştırabilir. Süt dişlerinin çıkması geciktiğinde, daimi dişlerin çıkması da gecikebilir. Bu gibi durumlarda da herhangi bir endişeye gerek yoktur. Bütün bu süreçlerin sağlıklı olarak devam edebilmesi için her daim çocuk doktoru ve diş hekimi ile iletişim halinde olmanız gerekir.

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü