Bebeklerde Ağız ve Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Ağız ve Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Ağız ve diş bakımı alışkanlığının erken yaşta kazanılması önemlidir. Bebeklerde diş bakımının iyi ve doğru yapılmaması enfeksiyon veya diğer diş sorunlarına neden olabilir.  Adana Özel Dentrum Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, sizler için bebeklerde ağız ve diş temizliğinin önemini anlattı.

Bebeklerde Diş Bakımı Ne Zaman Başlamalıdır?

Süt dişleri genellikle bebekler 4-7 aylıkken çıkmaya başlar. Bebeklerde ilk çıkan dişler alt çenedeki iki ön diş olur. Çocuk 3 yaşına girdiğinde yaklaşık 20 tane süt dişine sahip olur.

Çocukların süt dişleri 6 yaşında düşmeye başlarlar. Yeni diş çıkarma sürecinde bazı çocuklar diş teli gibi ortodontiye ihtiyaç duyabilir. Bu süreçte çocukların düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmesi önemlidir.

Ağız bakımı için ilk dişlerin çıkması beklenmemeli, ıslak bez ile diş etlerini nazikçe temizlenmelidir. Doktor tavsiyesiyle alacağınız diş kaşıyıcı gibi ürünlerle hafif şekilde masaj yapmak da ağız bakımı için gereklidir.

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerde diş bakımı, yumuşak kıllı fırçalar ve suyla yapılmalıdır. İçme suyu kullanılması diş minesi açısından daha sağlıklıdır. 1-2 yaş arasında yumuşak bir fırça ve suyla diş macunu kullanılmadan dişler temizlenmelidir.

2 yaşında ise çocuklara uygun diş macunları kullanımına başlanmalıdır. Florür içermeyen bir diş macunu seçilmelidir. Çocuk, diş macunu kullanmaya alışarak diş macununu yutmadan tükürmeyi başardıktan sonra florürlü diş macununa geçilmelidir. Diş macununun büyüklüğü bezelye boyutunu aşmamalıdır.

5-6 yaşına gelene kadar ebeveyn gözetiminizde çocuğa uygun bir fırça ve macun ile diş fırçalaması gerekir.

Diğer Blog Yazılarımız

Sanal Doktor Görüşü